W ostatnich latach w Polsce prawdziwą furorę robią szlachetne gatunki chińskich herbat, które na całym świecie słyną ze swoich odchudzających właściwości. Należy do nich przede wszystkim herbata czerwona, jak i japońska zielona herbata. Osoby, które przechodzą na dietę bardzo często włączają do niej właśnie te szlachetne gatunki herbat. Specjalny rodzaj upraw, jak i odpowiednia obróbka przed zapakowaniem towaru sprawia, że te herbaty mają naprawdę magiczne właściwości. Jak parzyć herbatę, aby w pełni korzystać z jej dóbr?
Jak się okazuje, sprawa nie jest tak prosta, jak mogłoby się to wydawać. Chociaż w przypadku tradycyjnej, czarnej herbaty zalecane jest zalewanie liści wrzątkiem, w przypadku herbaty zielonej czy czerwonej takie postępowanie może przynosić przeciwne do oczekiwanych rezultatów. Jak powinno się przygotowywać herbatę o właściwościach odchudzających?
Dobra herbata, która przyśpieszy metabolizm i wspomoże procesy utraty wagi powinna przede wszystkim być w odpowiedni sposób zaparzana. Informację odnośnie przygotowywania naparu można znaleźć na każdym opakowaniu. W przypadku herbat kupowanych w herbaciarniach takich, jak herbaty świata warto zawsze zapytać o poradę sprzedawcę.
W przypadku zielonej herbaty przygotowywanie naparu poprzez zalewanie liści wrzątkiem jest bardzo niewskazane. Woda, która jest używana do przyrządzania takiego naparu powinna mieć około 90 stopni, gdyż jedynie wtedy liście nie nadadzą herbacie gorzkiego posmaku. Co ciekawe, istotny jest również czas przygotowywania naparu – w przypadku różnych gatunków herbat może wahać się od kilku nawet do kilkunastu minut.