Na ratunek dla zdrowia, najlepsze herbaty
Dobra herbata dla wielu jest nieodłącznym elementem każdego zimowego wieczoru. Niektórzy wolą natomiast pić ją rano, dla dodania energii. Jeszcze inni po ten napój sięgają dopiero podczas choroby, czy złego samopoczucia. Dobrze zatem wiedzieć, które najlepsze herbaty parzyć, by sprawdziły się na konkretne dolegliwości. Oto kilka z najpopularniejszych gatunków i ich zastosowań – do przetestowania we własnym domu.
Zielona herbata niczym kawa
Jeśli budząc się rano wciąż czujecie zmęczenie, a nie jesteście miłośnikami kawy, to herbata zielona może być świetnym zamiennikiem. Potrafi ona zauważalnie pobudzić organizm dzięki teinie, która według niektórych działa nawet nieco dłużej niż kofeina. Dodatkowo jej częste spożycie obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i zmniejsza ryzyko zawału, miażdżycy, czy udaru. Niewielu także wie, że zielona herbata jest szczególnie zalecana osobom chorującym na Alzheimera. Znacząco bowiem poprawia pamięć i w połączeniu z lekami może być naturalnym narzędziem do walki z chorobą.
Czy biała herbata jest najzdrowsza?
Odpowiedź na to pytanie może być niesatysfakcjonująca, ponieważ ciężko jest to jednoznacznie stwierdzić. Prawdę mówiąc, każda herbata ma przeważająco więcej zalet dla organizmu i przedawkowanie tego napoju graniczyłoby z cudem. Faktem jednak jest, że biała herbata, to najmniej przetworzony rodzaj ze wszystkich dostępnych na rynku i powszechnie uznana jest za najzdrowszą. Szczególnie zaleca się jej picie osobom zmagającym się z osteoporozą, gdyż regularne spożycie wzmacnia kości.
Ponadto herbata biała często jest wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Jest ona bowiem bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią cerę przed promieniowaniem UV oraz wspomagają walkę z trądzikiem.
Herbata czarna na problemy żołądkowe
Choć większość zapewne stosuje czarną herbatę z miodem i cytryną przy przeziębieniach, to najlepsze działanie wykazuje przy zatruciach i zaparciach. Zawarte w tym rodzaju herbaty garbniki, mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wspomagają pracę jelit. Dzięki temu zapobiegają biegunkom i zatwardzeniom. Nadają jednak temu napojowi specyficzny, gorzkawy smak, a więc nie można z długością parzenia przesadzić. Inaczej przygotowana herbata czarna okaże się zbyt mocna i po prostu niesmaczna.
Najlepsze herbaty czerwone na odchudzanie
Herbaty czerwone również mają unikalne działanie. Ich wartość kaloryczna jest bliska zeru, a do tego redukują apetyt i pozytywnie wpływają na utratę masy ciała. Będąc przy tym aspekcie warto dodać, że herbata czerwona wspomaga produkcję kwasów trawiennych, dzięki czemu będzie doskonałym dodatkiem do zdrowej diety dla osób pragnących schudnąć. Nie należy ich jednak mylić z herbatą rooibos. To bowiem dwa różne napoje, które powstają z zupełnie innych roślin.
Indyjska masala chai
Działa głównie rozgrzewająco, a zatem może być substytutem grzanego wina dla osób nieprzepadających za jego smakiem. Herbata ta wspomaga układ krwionośny i wykazuje wielkie właściwości rozluźniające. Najlepiej stosować ją przy mocnych skurczach lub objawach PMS. Masala chai jest jednak głównie znana jako herbata z imbirem. Nie bez powodu, bo to właśnie ta przyprawa korzenna sprawia, że indyjski napój działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Warto go pić dla wzmocnienia odporności.
Odpowiednio zaparzone i rozważnie pite herbaty przynoszą wiele pozytywnych skutków dla organizmu. Zalet ich picia jest tak wiele, że stosując powyższe rady, można ustalić własną rutynę i wybrać najlepsze herbaty spersonalizowane do swoich potrzeb.