Dobroczynny wpływ poszczególnych odmian herbat na zdrowie

zestaw herbat

Chyba każdy człowiek doceni dobroczynny wpływ herbaty na zdrowie. W przeciętnym Polskim domu, zawsze znajdziemy chociaż jeden rodzaj tego suszu, najczęściej w formie torebek. Powszechnie wybieraną odmianą jest herbata czarna. Zachęcamy jednak do podróży smakowych, odkrywania i zdobywania nowych doświadczeń.

Istnieje wiele odmian herbat, które mają różne smaki i działanie dla organizmu. Poniżej spis najpopularniejszych z nich:

  • Zielona – Jej delikatny i świeży smak działa pobudzająco. Jest odpowiednim wyborem dla osób, chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ma wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona herbata poprawia również wrażliwość na insulinę oraz tolerancję glukozy. Jest naturalnym źródłem antyoksydantów,
  • Czerwona – Posiada lekko gorzki smak, ale jej dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie jest nieoceniony. Czerwona herbata wspomaga pracę wątroby, pomaga w walce z nadwagą, pobudza prace trawienne, zapobiega powstawaniu tzw. wolnych rodników, obniża poziom cholesterolu, łagodzi skutki picia alkoholu, uspokaja, pobudza mikrokrążenie, zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach,  poprawia pamięć i wzmacnia organizm,
  • Rooibos – nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Posiada słodki, miodowy smak, i nie pozostawia posmaku goryczy – za sprawą małej ilości garbników, jakie posiada. Herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego może być swobodnie pity przed snem lub przez dzieci. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz pokarmowy, obniża ciśnienie krwi, hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz spowalnia proces starzenia się komórek. Stosowany jako okład, pomaga w gojeniu się swędzących ran.
  • Jaśminowa – posiada delikatny, ale wyrazisty smak. Spowalnia starzenie się skóry, pomaga w walce z infekcjami, wspomaga pracę serca, działa antykancerogennie, pomaga łagodzić oparzenia np. słoneczne, a także zapalenie spojówek czy skóry, przez wielu uznawana jest także za afrodyzjak.
  • Czarna – Nikomu chyba nie trzeba jej przedstawiać. Aromatyczna, pozostawiająca lekko gorzki posmak. Długo parzona zmniejsza wystąpienie ryzyka niektórych odmian raka, jednak staje się wtedy gorzka. Czarna herbata awiera fluor, który chroni zęby przed próchnicą, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała zakrzepom krwi, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz pobudza go do wydzielania soków trawiennych.

    A Ty, czy wiesz już, jaką najbliższą podróż smakową wybierzesz?