Indyjska, aromatyczna masala chai
Masala chai to nietypowo przyrządzona herbata, która jest niezwykle ważnym napojem Indii. Jest częścią indyjskiej kultury i tradycji. Jej jedynymi składnikami są dobra jakościowo, mocna herbata czarna, tradycyjnie indyjska Assam lub Darjeeling, mleko oraz przyprawy. Pomimo dodatku mleka, nie ma nic wspólnego ze znaną nam bawarką. Jest tak za sprawą przede wszystkim sposobu zaparzenia herbaty, która gotowana jest w mleku, oraz oryginalnej mieszanki przypraw.
Ile osób, tyle przepisów
Nie istnieje żaden konkretny przepis na omawiany napój. To dlatego, że każda rodzina ma własny przepis i proporcje przypraw. Podstawowymi składnikami masala chai są jednak imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, cukier trzcinowy, czasem anyż, pieprz czy chili. Najbardziej istotny element, który w największej mierze decyduje o smaku, to jednak dobra herbata. Wspomniany Assam oraz Darjeeling powinien mieć w swojej ofercie każdy dobrze zaopatrzony sklep z herbatami. W ostateczności nada się herbata opatrzona etykietą Ceylon, English Breakfast czy earl grey. Trzeba się jednak liczyć z możliwością pojawienia się w napoju cytrusowej nuty za sprawą tej ostatniej odmiany. Może być to jednak miłym uzupełnieniem aromatu. Dobrym pomysłem będzie więc zestaw herbat czarnych, aby dobrać odmianę najlepiej trafiającą w gust. Kompozycja własnej masala chai jest bowiem dowolna.
Poranny zamiennik kawy
Masala chai jako pełna korzennych przypraw może świetnie sprawdzić się jako herbata zimowa. Jej główna zaleta, to świetne właściwości rozgrzewające. Porcja tego napoju, wypita przed śniadaniem, pobudza żołądek do pracy oraz produkcji soków żołądkowych i przyspiesza metabolizm. Mocna czarna herbata zawiera spore ilości kofeiny. Masala chai może więc zastąpić poranną kawę na rozbudzenie, zapewniając energię na cały dzień. To dodatkowa zaleta, ponieważ nie podrażnia śluzówki żołądka tak mocno jak kawa. Mówi się również, że jest w stanie poprawiać humor i pozwala rozpocząć dzień z uśmiechem. Pewnym jest, że dostarcza sporą ilość antyutleniaczy i zdecydowanie warto jej spróbować.