czerwona herbata

Herbata czerwona i jej odmiany

Herbata czerwona nie tylko na odchudzanie

Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty są znane od lat. Jednakże obecnie sławę zawdzięcza ona jednej konkretnej – wspomaga odchudzanie. Herbata czerwona wspomaga spalanie tłuszczu, a także przyspiesza metabolizm. Oba te działania korzystnie wpływają na spadek niechcianych kilogramów. To nie wszystkie cuda, jakie dostarcza nam ten rodzaj herbat – zapobiega on także próchnicy. Badania dowodzą również jego przeciwnowotworowego działania. Napar z liści czerwonej herbaty ma korzenny smak i wyjątkowy, specyficzny zapach.

Oolong i Pu-erh

Jednakże należy pamiętać, że czerwona herbata, która często wchodzi w zestawy herbat dla koneserów, nie jest po prostu czerwoną herbatą – istnieje wiele jej odmian. Każdej należy przyjrzeć się z osobna, bowiem mają one swoje własne cechy wyróżniające je na tle innych.
Herbata oolong pochodzi z prowincji Fujian w południowo-wschodnich Chinach. Jest ona znana z redukcji stresu, a także reguluje florę bakteryjną jelita grubego. Dodatkowo pozytywnie wpływa na zęby, kości i skórę człowieka dzięki dużej zawartości witamin i minerałów. Dobry sklep z herbatami na pewno będzie miał ją w swojej ofercie.
Gatunek Pu-erh w Polsce zalicza się do herbat czerwonych. Natomiast Chińczycy dzielący herbaty pod względem koloru naparu uważają go za herbatę czarną. Może być stosowany jako środek łagodzący skutki nadmiernego spożycia alkoholu. Dzięki zawartości kofeiny herbata Pu-erh poprawia pamięć, a także wspomaga mikrokrążenie.

Rooibos to nie herbata czerwona

Herbata rooibos nie jest natomiast typową herbatą, gdyż jej napar powstaje z liści czerwonokrzewu. Ma słodki, miodowy smak. W przeciwieństwie do Pu-Erh nie zawiera w ogóle kofeiny, więc mogą ją pić również przez wrażliwe na nią dzieci. Co więcej, pomaga w zasypianiu, dlatego rooibos jest idealny dla osób borykających się z bezsennością.
To, co wyróżnia wszystkie czerwone herbaty na tle innych w procesie przetwarzania to fermentacja. Zielonej herbaty w ogóle nie poddaje się temu procesowi, natomiast czarną tak. Fermentacja herbat czerwonych przebiega natomiast bardzo krótko. Dzięki temu liście zachowują swoją charakterystyczną barwę.

Mogą Cię także zainteresować