zielona herbata

Zielona herbata pita w Japonii i Maroko

Ceremonie parzenia i podawania herbaty

Zielona herbata jest znana na całym świecie jako eliksir zdrowia. Ta dobra herbata pełni również kluczową rolę w tradycyjnych ceremoniach herbacianych Są one bowiem od wieków integralną częścią kultury wielu krajów. Japońska ceremonia parzenia herbaty nazywana jest Chanoyu. Także w Maroko kultywuje się tradycję serwowania zielonej herbaty. Są to tylko dwa przykłady, które rzucają światło na kulturowe znaczenie zielonej herbaty.

Japońska ceremonia parzenia herbaty

W Japonii ceremonia parzenia herbaty, to nie tylko sposób na przygotowanie napoju. Jest to przede wszystkim sztuka i medytacja. Wymaga cierpliwości, dyscypliny i głębokiego szacunku dla tradycji. Dużą estymą darzy się również gości, którzy wspólnie z gospodarzami uczestniczą w ceremonii. Cały rytuał jest przesiąknięty filozofią Zen. Skupia się więc na estetyce i harmonii. Centralnym punktem ceremonii jest matcha. To herbata zielona w postaci proszku. Jest ona ubijana w misce bambusową miotełką do osiągnięcia gładkiej, piankowej konsystencji. Ceremonię tę zazwyczaj przeprowadza się w specjalnie zaprojektowanych pomieszczeniach zwanych chashitsu. Są proste, ale elegancko urządzone. Takie otoczenie sprzyja bowiem kontemplacji i spokojowi.

Zielona herbata w Maroku

W Maroku parzenie i serwowanie herbaty, to wyraz gościnności. Jest to jednocześnie ważny element codziennego życia. Marokańska herbata miętowa to inaczej Maghrebi mint tea. Pod tą nazwą kryją się tradycyjnie zaparzane najlepsze herbaty zielone z dodatkiem świeżej mięty i dużych ilości cukru. Taki napój serwuje się w wysokich szklankach. Ciekawy jest także sposób nalewania herbaty z dużej wysokości. Jest to bowiem spektakl dla oczu, ale również sposób na napowietrzenie napoju. Zwiększa to jego orzeźwiający smak. Rytuał jest tak samo ważny podczas codziennych spotkań rodzinnych, jak i w trakcie większych uroczystości.

Zielona herbata bohaterką tradycyjnych ceremonii

Obie ceremonie są odmienne pod względem stylu i użytych narzędzi. Odzwierciedlają jednak głębokie korzenie zielonej herbaty w tradycjach narodowych. Pokazują, jak ten skromny liść stał się nieodłącznym elementem kultury i życia społecznego. Zarówno w Japonii, jak i w Maroku, zielona herbata jest czymś więcej niż tylko napojem. Zaparzając herbaty świata w swoim domu, warto przenieść chociaż część tych ceremonii do swojego otoczenia. Pozwolą one zatrzymać się w codziennym biegu, a także docenić chwilę obecną.

Mogą Cię także zainteresować