dobra herbata

Parzenie różnych gatunków herbat

Herbata czarna, zielona czy też czerwona – w niemalże każdym domu gości od czasu do czasu ten znany wszystkim napar. Czy herbatę wystarczy zalać wrzątkiem, aby ją zaparzyć? Bynajmniej – od sposobu zaparzania herbaty zależy to, czy jej walory smakowe i aromatyczne zostaną prawidłowo wydobyte. Różne rodzaje herbaty należy jednak zaparzać w odmienny sposób.

Herbata czarna – aby zaparzyć ją prawidłowo, należy odmierzoną ilość herbaty wsypać do ogrzanego naczynia, a następnie zalać „białym wrzątkiem” – wodą wrzącą tak silnie, że pęcherzyki powietrza w niej sprawiają wrażenie, iż woda jest biała. Herbatę należy parzyć około czterech minut – czas parzenia zależy od jakości suszu, twardości wody i rozdrobnienia suszu.

Herbata czerwona – herbaty czerwone parzymy w podobny sposób, jak herbaty czarne, można jednak wydłużyć czas ich parzenia dla lepszego wydobycia aromatu. Najlepsza herbata czerwona to ta parzona z całych liści.

Herbata zielona – ten rodzaj herbaty wymaga znacznie niższej temperatury użytej do parzenia wody. W zależności od gatunku herbaty, woda powinna mieć temperaturę 60 – 90 stopni Celsjusza. Nie należy stosować wrzątku! Czas parzenia zależy od gatunku herbaty – im większe liście suszu, tym dłuższy czas parzenia. Przy tradycyjnym parzeniu tego rodzaju herbaty, filiżankę pierwszego naparu należy wylać – do picia odpowiedni jest dopiero drugi napar, mający lepsze właściwości, aromat i smak.

Biała herbata – jej parzenie wymaga szczególnej uwagi, gdyż jej liście są szczególnie delikatne. Woda powinna mieć nie więcej niż 80 stopni Celsjusza, a suszu należy użyć znacznie więcej niż przy innych rodzajach herbat.