herbata czarna

Herbata czarna – herbata po arabsku

Za oknem pojawił się już pierwszy śnieg, a wieczory stały się coraz dłuższe. Zaczynamy zatem powracać do letnich wspomnień… Najlepsza herbata na tego typu wspominki w towarzystwie dobrej książki to herbata czarna podawana na wschodzie, w krajach arabskich, czyli popularna herbata arabska. 
Co jest niewątpliwe ciekawie, pomimo wysokich temperatur jakie panują w piaszczystych krajach wschodu, herbata arabska podawana na gorąco. Mieszkańcy owych regionów piją ją dwa razy dziennie – rano i wieczorem, a także częstują nią odwiedzających ich gości. Pojawia się również jako stały element ważnych uroczystości świątecznych.

Sposób przygotowania

Herbata arabska to herbata czarna, mocna, do której, by złagodzić jej intensywny smak, dodaje się sporą ilość cukru i przyprawy korzenne. Dlatego też do przygotowania owej herbaty będziemy potrzebować:

  • 3 saszetki czarnej herbaty earl grey
  • 4 łyżki cukru
  • 6 ziaren kardamonu

Na samym początku wsypujemy cukier do czajnika, w którym mamy zamiar gotować wodę. Następnie dodajemy kilka łyżek wody, w zależności od preferencji co do ilości herbaty i doprowadzamy do jej wrzenia, aż powstanie karmel o złocistym kolorze. Później ściągamy z wrzenia i dodajemy pozostałą ilość wody, saszetki herbaty i rozgniecione ziarna kardamonu. Całość gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie możemy swobodnie rozlać gotową herbatę do naczynia.
Dobra herbata po arabsku podawana jest zaraz po zagotowaniu – gorąca. Nie jest konieczne uprzednie ostudzanie jej. Przygotowanie herbaty arabskiej jest zatem proste i szybkie. A delektowanie się nią pozwala na przeniesienie się w ciepłe strony globu, by móc przypomnieć sobie wspomnienia z minionego lata, a także poczuć palące słońce na skórze czy gorący piasek pod stopami. Pozwól sobie na egzotyczną chwilę, podziwiając płatki śniegu wirujące za oknem.